Η Θρεπτική Αξία Της Σπιρουλίνας

Η Σπιρουλίνα και οι Θρεπτικές της Ουσίες

Θρεπτική ουσία είναι κάθε ουσία η οποία προσλαμβάνεται από έναν οργανισμό με την τροφή και το νερό και είναι απαραίτητη για να ζήσει και να εκτελέσει τις βιολογικές του λειτουργίες. Θρεπτική αξία

Διακρίνονται σε μακροδιατροφικές ουσίες (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) και σε μικροδιατροφικές ουσίες (Βιταμίνες και ανόργανα). Μακροδιατροφικές ουσίες είναι κατηγορίες χημικών ενώσεων τις οποίες ο άνθρωπος καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας. Μικροδιατροφικές ουσίες είναι χημικές ενώσεις ή στοιχεία που απαιτούνται σε σχετικά μικρές ποσότητες. Θρεπτική αξία

Οι πρώτες έρευνες πάνω στην σπιρουλίνα έγιναν το 1949 (W. E. Wade, 1949). Από το 1979, έχει αναλυθεί χημικά και έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων. (C. V. Seshadri, Sebastian Thomas, 1979).

Οι Βιταμίνες της

Η Σπιρουλίνα παρέχει μερικές από τις βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού στον οργανισμό μας.

Προ-βιταμίνη Α (β-καροτένιο).

Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη της οποίας πρόδρομος είναι η προ-βιταμίνη Α ή β-καροτένιο. Τα πλέον γνωστά χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι ο ρόλος της στην όραση και η αντιοξειδωτική της δράση. Η βιταμίνη Α είναι ο πρόδρομος της ρετινάλης, η οποία συνδέεται με τις χρωστικές της όρασης όπως η ροδοψίνη. Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α προκαλεί τύφλωση, ενώ σε αρχικά στάδια της κύησης προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα. Το β-καροτένιο (0,7 – 1,7 g/kg) ανέρχεται σε ποσοστό 80% όλων των καροτενοειδών που περιέχονται στη Σπιρουλίνα και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Οι ανάγκες του ενήλικα σε βιταμίνη Α καλύπτονται με την κατανάλωση 1 – 2 γραμμάριων Σπιρουλίνας τη μέρα.

Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη).

Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Εξουδετερώνει δραστικά, είδη οξυγόνου, όπως διάφορες ελεύθερες ρίζες, πριν αυτές προλάβουν να οξειδώσουν βασικά συστατικά του κυττάρου. Έτσι προλαβαίνουν την πρόκληση σοβαρών βλαβών σ’ αυτά. Η ξηρή Σπιρουλίνα περιέχει ποσότητα 50 – 190 mg/kg βιταμίνης Ε, ανάλογη με αυτή του σιταριού.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Η Σπιρουλίνα είναι μία καλή πηγή για τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β9 και Β12. Πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 (1,5 – 2 mg/kg). Η βιταμίνη Β12 είναι 250% μεγαλύτερη από αυτήν στο βοδινό συκώτι. Είναι επίσης δύσκολο να προσληφθεί με την κατανάλωση λαχανικών. Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12 και το φολικό οξύ (Β9) απαιτούνται για την βιοσύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία και νευρολογικές διαταραχές.

Οι Πρωτεΐνες της

Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο της Σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη ποικίλει μεταξύ 50 – 70 %. Τα επίπεδα αυτά πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά υψηλά σε σχέση ακόμα και με τις πλουσιότερες σε πρωτεΐνη ζωικές και φυτικές τροφές. Ενδεικτικά, το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη ορισμένων ζωικών και φυτικών τροφών είναι: Αυγά (σκόνη) 47%, Σκόνη γάλακτος 35%, Μαγιά μπύρας 45%, Κρέας 15 – 25%, Σόγια 35%. Θρεπτική αξία

Απαραίτητα Αμινοξέα

Το πρωτεϊνικό περιεχόμενο της Σπιρουλίνας είναι βιολογικά πλήρες. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει και τα οχτώ απαραίτητα διατροφικά αμινοξέα στις απαραίτητες αναλογίες. Σε αντίθεση, οι περισσότερες φυτικές τροφές δεν είναι πλήρεις από πλευράς πρωτεϊνών αφού τους λείπουν ένα ή περισσότερα αμινοξέα. Επιπλέον, η Σπιρουλίνα παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, θρυπτοφάνη, βαλίνη) σε μορφή πρωτεΐνης η οποία απορροφάται από τον οργανισμό πέντε φορές πιο εύκολα από ότι η πρωτεΐνη της σόγιας ή του κρέατος.

Μη-απαραίτητα Αμιξέα

Η Σπιρουλίνα περιέχει επίσης δέκα από τα δώδεκα μη-απαραίτητα αμινοξέα (αλανίνη, αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστίνη, γλουταμινικό οξύ, γλυκίνη, ιστιδίνη, προλίνη, σερίνη, τυροσίνη). «Μη-απαραίτητα» δεν σημαίνει ότι τα αμινοξέα αυτά δεν τα χρειάζεται ο οργανισμός μας, αλλά ότι μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του αφού προηγουμένως του διατεθούν οι απαραίτητες «πρώτες ύλες». Εν τούτοις, το σώμα μας εξυπηρετείται πολύ καλύτερα όταν τα πολύτιμα αυτά πρωτεϊνικά συστατικά παρέχονται όλα μαζί και εύκολα σ’ ένα προϊόν διατροφής όπως η Σπιρουλίνα.

Κατανάλωση

Περισσότερο από 100% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας των απαραίτητων αμινοξέων για έναν ενήλικα περιέχονται σε 36g περίπου Σπιρουλίνας. Με ημερήσια κατανάλωση 10g Σπιρουλίνας, ένας ενήλικας λαμβάνει επίσης το 10-14% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης πρωτεΐνης.

Μοναδικότητα

Η κυριότερη πρωτεΐνη της Σπιρουλίνας είναι η φυκοκυανίνη. Είναι η φυσική της κυανή χρωστική που σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη αποτελεί το χρωμοφόρο μόριο φυκοκυανομπιλίνη. Δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο τρόφιμο και αποτελεί το 15-25% της ξηράς μάζας του μικρόφυκους. Έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού μπορεί να βρει εφαρμογές στη βιολογία, την βιοτεχνολογία, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά (ως χρωστική) και την ιατρική. Στην ιατρική εκτός της φαρμακευτικής της δράσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φωτοευαισθητοποιητής για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων με την τεχνική της «φωτοδυναμικής θεραπείας».

Η Σπιρουλίνα και τα Ανόργανα Συστατικά της

Μολονότι οι πρωτεΐνες αποτελούν τα βασικά δομικά συστατικά της ζωής, πολλά ανόργανα συστατικά και ιχνοστοιχεία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το μεταβολισμό του οργανισμού και κατ’ επέκταση την υγεία μας.Θρεπτική αξία

Η Σπιρουλίνα περιέχει «απαραίτητα ανόργανα συστατικά» και ιχνοστοιχεία σε μορφή που μπορούν εύκολα να απορροφηθούν. Ιδιαίτερα ο σίδηρος της Σπιρουλίνας απορροφάται κατά 60% περισσότερο από αυτόν που βρίσκεται συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής και μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη πηγή σιδήρου σε περιπτώσεις αναιμίας. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο βρίσκονται στη Σπιρουλίνα σε ποσότητες συγκρίσιμες με αυτές του γάλακτος. Επίσης σημαντική είναι η ποσότητα του καλίου, αφού πολλοί διατροφολόγοι τονίζουν τον πολύ χαμηλό λόγο καλίου / νατρίου στην πλειοψηφία των τροφών.Θρεπτική αξία

Πολλαπλή ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων λόγω υποσιτισμού οδηγεί, ιδιαίτερα στα παιδιά, σε σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του σώματός τους και στις γνωστικές τους λειτουργίες.Θρεπτική

Τα Λιπίδια της

Είναι πολύ σημαντικό το ότι μία τροφή τόσο πλούσια σε θρεπτικές ουσίες όπως η Σπιρουλίνα δεν είναι «φορτωμένη» με λίπη, και σάκχαρα ή αμυλούχες ουσίες. Περιέχει μόνο 5 – 7% λιπίδια, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται με την μορφή των «απαραίτητων λιπαρών οξέων», κυρίως λινολεϊκού οξέως και γ-λινολεϊκού οξέως (ωμέγα-6 λιπαρά οξέα). Η σπουδαιότητα των απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι μεγάλη, κυρίως για την δομή των μεμβρανών των νευρικών κυττάρων και κατ’ επέκταση για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.Θρεπτική αξία

Τα συνολικά λιπίδια της Σπιρουλίνας (Spirulina platensis) περιλαμβάνουν ουδέτερα λιπίδια, γαλακτολιπίδια και πολικά λιπίδια. Τα γαλακτολιπίδια (κυρίως μονογαλακτόζυλο- και διγαλακτόζυλο- διακυλογλυκερόλες / MGDGs, DGDGs) περιέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό του γ-λινολεϊκού οξέος και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η Σπιρουλίνα περιέχει επίσης μία κατηγορία πολικών λιπιδίων, τα σουλφολιπίδια, τα οποία αποδείχθηκαν ότι έχουν αποτελεσματική δράση έναντι του ιού HIV και επιλέχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) για προκλινικές μελέτες σε σχέση με την πιθανή κλινική τους χρήση έναντι του ιού του AIDS. Μεταξύ των σουλφολιπιδίων της Σπιρουλίνας, μεγάλης φαρμακευτικής σημασίας είναι οι σουλφοκινοβοσυλο διακυλογλυκερόλες (SQDG). Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση, ισχυρή δράση έναντι του ιού του AIDS (HIV-1) και αντιφλεγμονώδη δράση πιθανόν ως ανταγωνιστές του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF).

Η Σπιρουλίνα θεωρείται μία από τις καλύτερες πηγές γ-λινολεϊκού οξέως (GLA), το οποίο σπανίζει στην καθημερινή διατροφή μας.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση προσταγλανδινών, λευκοτριενίων και θρομβοξανών, κύριων χημικών διαμεσολαβητών του ανοσοποιητικού συστήματος. Για του λόγους αυτούς η Σπιρουλίνα έχει προταθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Αποτελέσματα πειραμάτων από μεγάλες ερευνητικές ομάδες, τα οποία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, έδειξαν ότι το γ-λινολεϊκό οξύ έχει ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές ιδιότητες.Θρεπτική

Όπως προσδιορίστηκε από την χημική ανάλυση 19 διαφορετικών στελεχών Σπιρουλίνας, όλα τα στελέχη εκτός από αυτό της Spirulina subsala περιείχαν τα ίδια λιπαρά οξέα αλλά το ποσοστό τους στα διάφορα στελέχη ήταν διαφορετικό. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα ήταν το παλμιτικό οξύ, το γ-λινολεϊκό οξύ, το λινολεϊκό οξύ και το ελαϊκό οξύ. Ενώ το ποσοστό του παλμιτικού οξέος ήταν σταθερό (περίπου 44%), το ποσοστό των άλλων λιπαρών οξέων βρέθηκε να ποικίλει ως εξής: Ελαϊκό οξύ 1 – 15,5%, Λινολεϊκό οξύ 11 – 31%, Γ-λινολεϊκό οξύ 8 – 32%.Θρεπτική

Η Σπιρουλίνα περιέχει επίσης ένα πολύ μικρό ποσοστό (0,015% του ξηρού βάρους) ελεύθερες στερόλες (χοληστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, και στιγμαστερόλη), τερπενικές ενώσεις και κορεσμένους υδρογονάνθρακες. Μερικές από τις στερόλες μπορεί να συνδέονται με την αντιμικροβιακή της δράση.

Τα Σάκχαρα της

Γενικά τα σάκχαρα αποτελούν το 25 – 30% του ξηρού βάρους της Σπιρουλίνας με κυριότερο σάκχαρο αυτό της γλυκόζης. Περιλαμβάνουν κυρίως πολυσακχαρίτες, οι οποίοι αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό και οι οποίοι περιέχουν κυρίως γλυκόζη, γαλακτόζη και ξυλόζη, και σε μικρότερη ποσότητα τα σάκχαρα φρουκτόζη, μαννόζη, και ραμνόζη.

Μεταξύ των πολυσακχαριτών της Σπιρουλίνας περιλαμβάνονται λιποπολυσακχαρίτες (31,6% των συνολικών σακχάρων) και πολυσακχαρίτες παρόμοιοι με το γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί κύρια αποθήκη ενέργειας στα ζωικά κύτταρα (κυρίως στο συκώτι και τον μυϊκό ιστό). Το κυτταρικό τοίχωμα της Σπιρουλίνας περιέχει κυτταρίνη και για τον λόγο αυτό είναι εύθραυστο και εύκολα προσπελάσιμο στα πεπτικά ένζυμα.Θρεπτική

Από διαιτητικής άποψης, το σάκχαρο φωσφορική μεσοϊνοσιτόλη, εξαιρετική πηγή οργανικού φωσφόρου και ινοσιτόλης, βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα, περίπου οχτώ φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν του βοδινού κρέατος και μερικές εκατοντάδες φορές αυτής των λαχανικών.Θρεπτική

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι είναι πολύ σημαντική, σε σχέση με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η παρουσία ενός θειικού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται σπιρουλάνη (spirulan) και παρουσιάζει ισχυρές αντι-ιικές ιδιότητες και μεγάλη ικανότητα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο εμπόριο σκεύασμα, το οποίο περιέχει πολυσακχαρίτη της Σπιρουλίνας με μεγάλο Μοριακό Βάρος και χαρακτηρίζεται από την εταιρία ως η ουσία με την μεγαλύτερη ικανότητα διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος που προέρχεται από φυτική πηγή.

Η Σπιρουλίνα και τα Νουκλεϊκά της Οξέα

Η περιεκτικότητα σε νουκλεϊκά οξέα (DNA και RNA) είναι μεγάλης διατροφικής σημασίας γιατί η μεταβολική διάσπαση των συστατικών τους οδηγεί στην παραγωγή ουρικού οξέος, η αύξηση του οποίου στο πλάσμα του αίματος μπορεί να δημιουργήσει νεφρολιθίαση και ουρική αρθρίτιδα.

Θεωρείται γενικά ότι η ημερήσια αποδεκτή μέγιστη ποσότητα προσλαμβανόμενων με την τροφή νουκλεϊκών οξέων είναι περίπου 4 γραμμάρια για έναν ενήλικα.

Στην Σπιρουλίνα, η περιεκτικότητα σε νουκλεϊκά οξέα είναι 2,5 – 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του βοδινού κρέατος. Είναι όμως πολύ μικρότερη από αυτήν άλλων μονοκυτταρικών οργανισμών (π.χ. είναι 4 – 6 φορές μικρότερη από αυτή της ζύμης). Μία μέση τιμή περιεκτικότητας σε νουκλεϊκά οξέα (5%), το μέσο ημερήσιο όριο (4gr) αντιπροσωπεύει την περιεκτικότητα 80gr ξηρής Σπιρουλίνας. Η ποσότητα αυτή της Σπιρουλίνας είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερη από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα  ως διατροφικού συμπληρώματος.

Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε με ασφάλεια ότι το περιεχόμενο της Σπιρουλίνας σε νουκλεϊκά οξέα δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Aκόμα και όταν λαμβάνονται υψηλές δόσεις Σπιρουλίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα.ΘρεπτικήΘρεπτικήΘρεπτική

Η Σπιρουλίνα και οι Φυσικές της Χρωστικές

Η Σπιρουλίνα, εκτός από την φυκοκυανίνη και τα καροτενοειδή που αναφέρθηκαν, περιέχει περίπου και 1% χλωροφύλλης..ΘρεπτικήΘρεπτικήΘρεπτικήΘρεπτική

Επισκεφθείτε το Κατάστημά μας και βρείτε τα προϊόντα που ταιριάζουν στην δική σας διατροφή!