Οι Επιδράσεις της Σπιρουλίνας στην Αναιμία και στην Ανοσολογική Λειτουργία Ηλικιωμένων
Η αναιμία είναι μία συνήθης κατάσταση των ηλικιωμένων και απασχολεί ιδιαίτερα την γηριατρική (Γαλάζιος Γ., 2019). Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα μας και περιέχουν αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο στα διάφορα όργανα του σώματος και παραλαμβάνει από αυτά το διοξείδιο του άνθρακα για να το μεταφέρει στους πνεύμονες, με στόχο να αποβληθεί από τον οργανισμό.
Εφόσον, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων ελαττωθεί ή η ποσότητα αιμοσφαιρίνης μέσα στο ερυθρό κύτταρο ελαττωθεί, έχουμε αναιμία. Συνεπώς, αυτόματα μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα ( Τελευταία πρόσβαση 30/06/21 http://www.kellyavgeri.gr/GR/categories/16/TI_EINAI_ANAIMIA.html ).
Σαφώς, μια επαρκής διατροφική πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για την κανονική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επομένως, αναζητούνται διατροφικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων (Selm et al., 2011).
Η κατανάλωση της σπιρουλίνας, καταγεγραμμένη σε συγκεκριμένους πληθυσμούς στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική από την αρχαία εποχή, φαίνεται να παρουσιάζει πολλά οφέλη για την υγεία μας λόγω της υψηλής συγκέντρωσης θρεπτικών ουσιών. Τα τελευταία 20 χρόνια παράγεται Σπιρουλίνα και στην Ελλάδα η οποία καλλιεργείται σε δεξαμενές προστατευμένες σε θερμοκήπια. Η σπιρουλίνα συμπληρώνει με τα κορυφαία θρεπτικά συστατικά της την καθημερινή μας διατροφή και θεωρείται από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς προϊόν ασφαλές και αποτελεσματικό (Τζοβενης, 2016).
Συμπερασματικά, η Σπιρουλίνα χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι από τα πιο αποτελεσματικά διατροφικά συμπληρώματα που προσφέρονται στην αγορά. Η Σπιρουλίνα είναι ένα νηματώδες πολυκύτταρο μπλε-πράσινο φύκος ικανό να αμβλύνει αρνητικές καταστάσεις στον οργανισμό όπως μια φλεγμονή οξειδωτική καταπόνηση (στρες) (Selm et al., 2011).
Πιο συγκεκριμένα τα συμπληρώματα Σπιρουλίνα περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών όπως:
- Β9 (φολλικό οξύ),
- Β12 κατά 20% σε μορφή που αφομοιώνεται από τον οργανισμό και
- Μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο (Fe). Έρευνες μνημονεύουν ότι είναι 58 φορές υψηλότερο το περιεχόμενό της σε σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι (Τζιγερογλου , 2017).
Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αύξηση ερυθρών αιμοσφαιρίων με στόχο την αντιμετώπιση της αναιμίας.
Η ανοσολογική δυσλειτουργία εντοπίζεται συνήθως επίσης σε ηλικιωμένα άτομα. Έρευνες καταδεικνύουν τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις της Σπιρουλίνας μέσα από την αναστολή της απελευθέρωσης ισταμίνης από κυτταρικούς ιστούς, ενώ παράλληλα καταστέλλεται ενδεχομένως και η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, συμβάλλει σημαντικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την δραστηριότητα της φαγοκυττάρωσης (διαδικασία εξόντωσης εισβολέων) των μακροφάγων (λευκά αιμοσφαίρια ή λεμφοκύτταρα) και την διέγερση και ενεργοποίηση των Τ- και Β-λεμφοκυττάρων, καθώς και της θετικής επίδρασής της στην παραγωγή κυτοκινών και αντισωμάτων. Επιπλέον, έρευνες σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα που κατανάλωναν διατροφικό συμπλήρωμα Σπιρουλίνας έδειξαν σημαντική βελτίωση (Τζιγερογλου, 2017).
Προσθέτως, τα προϊόντα σπιρουλίνας περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως συγκεκριμένες πρωτεΐνες, με την ικανότητα να διεγείρουν το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα για να ενισχύσουν την ανταπόκριση στα εμβόλια (Selm et al.,2011).
Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια νέα απειλή με την εμφάνιση της πανδημίας Coronavirus (SARS-Cov-2 ή COVID-19). Αυτή η απειλή για την υγεία έχει ήδη προκαλέσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως σε διάστημα ενός έτους ενώ η θνησιμότητά της προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται (Chia et al., 2021). Σύμφωνα με τους Sami et al., (2020) τα φύκη (όπως η Σπιρουλίνα) φαίνεται να μπορούν να προταθούν ως αντιμετώπιση του SARS-Cov-2, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά. Στην πραγματικότητα, τα φύκη και τα κυανοβακτήρια φαίνεται ότι είναι από τους αποτελεσματικότερους οργανισμούς στην σύνθεση βιοδραστικών μεταβολιτών (ουσιών) που είναι και φαρμακολογικά δραστικοί εμφανίζοντας π.χ., αντι-ιικές ιδιότητες (Chia et al. , 2021).
Συμφώνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η σπιρουλίνα είναι η τροφή του μέλλοντος (Kantha,2014). Τα θετικά αποτελέσματα της σπιρουλίνας στην αλλεργική ρινίτιδα ενώ βασίζονται σε επαρκή στοιχεία τα θα επιβεβαιωθούν κατά πάσα πιθανότητα και με μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες. Εκτιμάται ότι τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της σπιρουλίνας προέρχονται ενδεχομένως από το β -καροτένιο, ένα γνωστό φυσικό αντιοξειδωτικό. Μέχρι σήμερα οι μελέτες δείχνουν πως η σπιρουλίνα είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής χωρίς σημαντικές παρενέργειες (Karkos. at al., 2010).
Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος μικροφύκους του φυτοπλαγκτού των γλυκών νερών και απαντάται σε αλκαλικές λίμνες με pH μεγαλύτερο από 9,5 καθώς και ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε Ιώδιο (J) (Τζοβενης ,2016).
Το να παράγεις Σπιρουλινα και να την διανέμεις μέσω ειδικών προϊόντων μπορεί να κοστίζει περισσότερο από τις παραδοσιακές διατροφικές προσεγγίσεις στην κακή διατροφή; αλλά έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με την τοπική ιδιοκτησία και την μικροοικονομία
Producing Spirulina and distributing it by developing special products may be constlier than the traditional feeding approaches to malnutrition but it presents advantages in terms of local ownership and microeconomics(Singh . & Marskolay , 2020)
Βιβλιογραφία
Γαλάζιος Γ.-, (2019). Προγεννητικός Έλεγχος – Αντισύλληψη – Τοκετός. Αλεξανδρούπολη (εκδόσεις;)
Τζιγερογλου Μ.-, (2017). Συμπληρώματα διατροφής “Spirulina”: Οφέλη και κρυφοί κίνδυνοι. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη.
Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., … & Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-254. doi:10.1038/cmi.2010.76.
Chia, W. Y., Kok, H., Chew, K. W., Low, S. S., & Show, P. L. (2021). Can algae contribute to the war with Covid-19?. Bioengineered, 12(1), 1226-1237. https://doi.org/10.1080/21655979.2021.1910432
Kantha, K. (2014). Spirulina the best food for future. Narayana Nursing Journal, 4, 40-42.
Karkos P. D., et all. (2010). Evidence-Based Human Applications. Spirulina in Clinical Practice. doi: 10.1093/ecam/nen058.
Sami, N., Ahmad, R., & Fatma, T. (2020). Exploring algae and cyanobacteria as a promising natural source of antiviral drug against SARS-CoV-2. Biomedical Journal .DOI: 10.1016 / j.bj.2020.11.014
Singh S. & Marskolay. , (2020). Spirulina as an Alternative Solution to Food Security: An Extensive Review οn Clinical Studies. Journal of Critical Reviews, 7:3411-3421.
( Τελευταία πρόσβαση 30/06-21)
http://www.kellyavgeri.gr/GR/categories/16/TI_EINAI_ANAIMIA.html